Läs mer om Kjell O. Lejon
”Extremt grund kunskap om det kristna arvet i svenskt samhälle”
Professor Kjell O Lejon har skrivit eller redigerat närmare 30 böcker och drar sig inte för att ta sig an ämnen som i Sverige har varit eldfängda – som vårt lands kristna arv, korstågen och den kristna trons roll för USA:s presidenter.
– Sekulariseringen i Sverige har inte lett till ett borttagande av längtan efter ”något mer”, konstaterar han.
Under 2023 utkom religionsprofessorn Kjell O Lejon med två böcker, bland annat en med titeln Sveriges kristna arv – tro, kultur och byggandet av det svenska tillits- och välfärdssamhället. I boken beskriver författaren hur Sveriges kristna arv i århundraden har haft ett stort inflytande på utvecklingen i landet.
– Tittar vi bakåt ser vi att de kristna värderingarna har haft enorma influenser på värderingar, livsförståelse, utbildning, konst och litteraturhistoria, och haft en stor betydelse för uppbyggandet av det svenska samhälle som så småningom mognade fram till ett välfärds- och tillitssamhälle, konstaterar Kjell O Lejon i ett samtal med Världen idag.
– I botten ligger den kristna människosynen om alla människors lika värde och människans moraliska kapacitet. Den kristna traditionens perspektiv om förlåtelse, att det finns försoning och nåd, återkommer därför i såväl socialtjänsten som i juridiken och politiken, tillägger han.
Kjell är till vardags professor i religionsvetenskap vid Linköpings universitet och är också filosofie doktor vid University of California, Santa Barbara, och har varit gästprofessor i USA under några år.
Sedan i november sitter Kjell O Lejon även med i Kristdemokraternas partistyrelse. Han har skrivit i partiets ideologiböcker om religion och politik och har i ett par omgångar varit ersättare i riksdagen, liksom ledamot i kommunfullmäktige i Linköping.
Kjell har även författat kapitel i Kristdemokraternas ideologiböcker om politik och religion. Anna Nilsen
Kjell O. Lejon
Familj: Hustrun Annika, tre vuxna söner (Jacob, Gabriel och Petrus).
Bor: Malmslätt, Linköping, sedan 1998.
Fritidsintressen: Är bland annat engagerad i partipolitiskt (KD) och kyrkopolitiskt arbete (Frimodig kyrka). Somrarna tillbringas i sommarhuset i Gullbranna, Halmstad.
Senast lästa bok: Läser en rad olika böcker kontinuerligt.
Favoritresmål: Reser en hel del, men i USA trivs jag – och känner mig hemma – inte minst i södra Kalifornien.
Favoriträtt: Det varierar. BBQ Ribs smakar gott emellanåt.
Som forskare har han intresserat sig för hur det kristendomspräglade arvet i den reformatoriska traditionen – som byggt upp de nordiska välfärdssamhällena och skapat goda samhällen – har eroderats under de senaste decennierna genom olika politiska krafters påverkan.
– Vi har sett en medveten vilja till sekularisering av det svenska samhället. Inte minst i skolreformer, via Stellan Arvidssons och andra sekulära politikers påverkansarbete. Det har slagit igenom på ett så tydligt sätt i den allmänna debatten att kristendomskunskapen till stor del har försvunnit, fortsätter han.
Kjell ger som exempel hur förra skolministern Lina Axelsson Kihlblom i frågesporten ”Alla mot alla” i Kanal 5 trodde att ”Skapelseberättelsen” och ”Julevangeliet” var två av Bibelns böcker.
– Sverige hade alltså en skolminister som saknar baskunskaper om den bok som i stor utsträckning format Sveriges mentalitet under århundraden.
Han konstaterar att när normer och moral – som behövs för att bygga ett stabilt samhälle – försvinner, resulterar det i en upplösning av idéer om att det finns något som är rätt eller fel, sant eller falskt.
– Genom att man bit för bit har plockat bort den kristna värdegrunden får vi konsekvenser som vi tydligt ser i dagens svenska samhälle: psykisk och existentiell ohälsa, värdekonflikter, brist på tillit, våldsvåg med tydliga kollisioner mellan det tidigare kristna värdesystemet och exempelvis klantänkande, säger Kjell.
– Att Sverige har tappat bort den här gamla ”förståelsebakgrunden” blottläggs i nyhetssändningarna varje dag.
Sverige hade alltså en skolminister som saknar baskunskaper om den bok som i stor utsträckning format Sveriges mentalitet under århundraden.
Kjell O Lejon
Kjell menar att en filosofisk och teologisk relativism har luckrat upp värdegrunden så att den fasta klippan har bytts till lösan sand.
– Nu upptäcker vi att det inte fungerar. Stabilitet saknas, oro och ångest breder ut sig, liksom ensamhet och identitetssökande, värdenihilism och könsdysfori. Tittar vi bakåt fanns det värden och värderingar som byggde på en kristen grund som i sin tur skapade ett tillits- och välfärdssamhälle.
I sin nya bok ställer han frågor om hur vi bör och kan gå vidare framåt utifrån det som har varit den fasta grunden i tidigare generationer.
– De som drev på ateismen var inte beredda på det som blev resultatet av den sekulärindividualistiska vägen, som författaren Francis Schaeffer kallade ”en förtvivlans linje”, eller väg.
Kjell har även författat kapitel i Kristdemokraternas ideologiböcker om politik och religion. Anna Nilsen
Kjell menar att det i dag finns en fascination över all andlighet – förutom den kristna tron.
– Paradoxen är att de som drev på sekulariseringslinjen tänkte sig att vi skulle bli ateister och att vi inte skulle behöva Gud. Men sekulariseringen har inte lett till ett borttagande av längtan efter ”något mer”. När den kristna förklaringsmodellen då är borttagen letar man på andra håll, konstaterar han.
Så i strävan efter sekularismen har man hamnat i vidskepelse – är det vad du säger?
– Precis, det finns tydliga forskningsresultat på det. Sekulariseringen har inte lett så mycket till ateism som till andra förklaringsmodeller. Och då blir det allsköns märkligheter: reinkarnation, stenar eller en västerländsk version av indisk religion. I de sammanhangen talar man inte om intellektuell redlighet, utan då går allting bra.
Han understryker att hela det intellektuella bygge som Västeuropa har utgår från det kristna arvet. Ett bevis på detta, menar han, är andelen kristna, och för den delen judiska, nobelpristagare i jämförelse med andelen ateister, vilken är väldigt liten.
– Det är fint att vara sökare i Sverige, men man blir starkt ifrågasatt om man säger att man har funnit något, särskilt om det handlar om den kristna tron på Jesus.
– Det finns en extremt grund kunskap om det kristna arvet. Det är därför jag har skrivit den här boken, förklarar Kjell.
De som drev på ateismen var inte beredda på det som blev resultatet av den sekulärindividualistiska vägen.
Kjell O Lejon
Hur kan framtiden se ut när det gäller svenska folkets relation till kristen tro?
– Det är en svår fråga. Det kristna budskapet där nåden och förlåtelsen är i centrum har ju egentligen ett guldläge när så många mår och far illa, med extrema prestationskrav där många upplever att de måste motivera sitt eget människovärde, sin egen existens. Det skapar en stor existentiell ångest.
– Här kan den kristna tron ge människor mening och hopp inför framtiden. Samtidigt vet vi att det kommer tuffare tider för oss kristna, inte minst utifrån utsagor om den sista tiden, avslutar Kjell.
Ruben Agnarsson
Frilansjournalist